En ordentlig Backe-gutt

For tolv år siden dro Per Kristian Østbye på seg snekkerbuksa for første gang, som lærling i Martin M. Bakken. Selv da kjærligheten flyttet ham fra Hedmark til Oslo, besto Backe-jobben. 

Per Kristian sammen med økonomisjef Gro Gjeiskild og administrerende direktør Øystein Nordal i forbindelse med Backe Romerikes 80års jubileum i 2016

 

Per Kristian Østbye drar litt på det. Han skal fortelle om tiden sin i selskapet. Det er nesten så man kan høre det knirker når han åpner arkivskapet i hodet. Selv om Per Kristian er en ung mann på knapt 30 år, er han en likevel en gammel Backe-traver.

– Jeg begynte som tømrerlærling i Martin M. Bakken i 2004. Da var jeg 18 år gammel. Jeg jobbet der i tre år, to år som lærling og ett år som tømrer etter endt lærlingperiode. Så gikk jeg på fagskolen i Stjørdal i to år før jeg flyttet hjem igjen til Elverum. Da begynte jeg på nytt i Martin M. Bakken som formann.

Per Kristian ble i Martin M. Bakken i nesten seks år. Så fikk den store kjærligheten ham til å flytte på seg. Han drar litt på det, med et lurt smil i munnviken. – Vel, jeg fant meg ei jente da. Og flyttet til Oslo.

Det betød imidlertid ikke at karrieren i Backe var over. Per Kristian begynte nemlig i Backe Romerike som anleggsleder. For ham var det en stor fordel at han kunne bli i Backe selv om han flyttet.

«Som anleggsleder jobber man mer overordnet enn som formann. Men du jobber fortsatt med noe som er materielt, noe du kan se og føle.»

– Det er veldig positivt at Backe har firmaer rundt omkring i Norge. Det ga meg muligheten til å begynne hos Backe Romerike, noe som var veldig fint fordi jeg både kjente til systemet og flere av folka. Noe forutsigbarhet i arbeidslivet er jo fint, sier han med et smil. Til jul har han vært i Backe Romerike i to år.

Mange muligheter

Selv etter tolv år er ikke Per Kristian ferdig i Backe. Han har sett flere sider av Backe enn de fleste, fra hammerslag og spiker som lærling til det store bildet som anleggsleder. Som anleggsleder er Per Kristian mindre på byggeplassen enn da han var formann. Han liker likevel å være ute i felten for å følge med.

– Som anleggsleder jobber man mer overordnet enn som formann. Men du jobber fortsatt med noe som er materielt, noe du kan se og føle. Man får følge et prosjekt helt fra starten, fra tomten er en jordhaug eller et skogsfelt, helt det blir et sted noen kan bo. Det er det mest givende med jobben, forteller han.

Per Kristian har alltid vært opptatt av selvutvikling. Mulighetene for videreutvikling i Backe har derfor vært avgjørende for ham.

– Du blir sett i Backe, og fulgt opp tett. Hvis du er flink og har lyst kan du jobbe deg oppover. Derfor kan jeg anbefale Backe som arbeidsplass. Du får mye frihet under ansvar, du lærer mye av flinke folk og du blir ikke satt til side. Du føler deg som en del av familieselskapet, forteller han.

Per Kristian har bladd seg til enden av sine arkiverte minner. Han tar en pause før han, med glimt i øyet, forteller, – Jeg fikk meget godt bestått på svenneprøven, smiler han. – Og jeg har blitt en ordentlig Backe-gutt.

Visste du at?

I Backe får man ansvar tidlig. Allerede som 25-åring ble Per Kristian Østbye de ansattes representant i Martin M. Bakkens styre.